© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*
Home Zwetsshow Linken Contact

/Oma’s Huishoudtip

Meloen bewaren.

U kunt een meloen het best eerst in plasticfolie wikkelen voordat u hem in de koelkast legt. Een onverpakte meloen kan een onaangename geur verspreiden, die vooral door melkproducten wordt overgenomen.

Een minimetamorfose

Wilt u een andere sfeer in uw huis creëren, maar heeft u daar niet veel geld voor of wilt u er niet te veel aan uitgeven? Probeer dan eens nieuwe kussenhoesjes op uw bank of andere, kleurrijke kaarsen op een tafel. U zult zien dat dit al voor een ander frisser effect zorgt.

Maak een vakantie lijstje

Veel mensen hebben in de vakantieperiode last van stress, omdat de noodzakelijke voor bereidingen hen tot wanhoop drijven. Maak om onnodige stress te vermijden een vakantiepaklijst en beslis ruim van te voren welke spullen u meeneemt op vakantie. Dat zal veel stress schelen.

Wasknijpers wassen.

Wasknijpers die u geregeld buiten gebruikt, kunt u het best af en toe reinigen om vlekken op schone kleding te voorkomen. Als u de wasknijpers even laat weken in een sopje van heet water en allesreiniger of als u ze in de wasmachine in een kussensloop of waszakje wast op 30  graden celsius, zijn ze weer als nieuw.

Zichtbare aderen.

Als u in uw gezicht last heeft van rode adertjes, vermijd dan hete stoombaden of rechtstreeks zonlicht op uw gezichtshuid. Wel aan te raden is het uw gezicht te reinigen door te deppen met koud water en af en toe een kompres van lindebloem of fijngemaakte peterselie op uw gezicht te leggen.

Knoflook bewaren

Knoflook zal niet uitdrogen als u hem gepeld bewaart in een kopje olie. Na het gebruik van de knopflook kunt u lekker ruikende olie gebruiken als dressing of om in te marineren.

Maak bewegen leuk.

Als u meer wilt bewegen, is het belangrijk dat dit leuk wordt en blijft. Probeer daarom een vaste dag en een vast tijdstip te kiezen, zodat bewegen een gewoonte wordt. Begin rustig en put uzelf niet uit; overdaad schaadt. Met iemand anders sporten kan motiveren en is veel gezelliger.

Deuren behandelen

Gelakte of lichte deuren kunt u af en toe op de plaatsen waar ze aangeraakt worden inwrijven met een dun laagje kleurloze boenwas. Zo kunt u vlekken, van bijvoorbeeld vingerafdrukken, eenvoudig verwijderen zonder dat de verf aangetast wordt.

Magneet in de naaimand.

Altijd handig om in of in de buurt van uw naaimand te hebben : een magneet. Als er een naald, een speld of een klein metalen voorwerp op de grond valt, kunt u dat met de magneet snel terugvinden zonder uzelf te verwonden.

Een eigen plekje

Honden hebben in huis hun eigen comfortabele, veilige en vertrouwde plekje nodig om zich fijn te voelen. Vooral voor grotere of oudere honden is het belangrijk dat ze comfortabel liggen en een zachte ondergrond hebben om hun gewrichten te ondersteunen.

Groenten bewaren.

Groenten kunt u het beste bewaren in de groente la van de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Wikkel andijvie en sla in vochtig papier(keukenpapier), zodat ze langer vers blijven. Jonge groenten blijven langer fris in een aardewerken kom waar u een doek omheen wikkelt.

Een tosti (strijk)ijzer

Wie wel van tosti’s houdt maar geen tosti ijzer heeft, kan met behulp van een strijkijzer voorzichtig een tosti maken. Zet het strijkijzer op de heetste stand. Bedek de boterham met de gewenste vulling een leg de tweede boterham erop. Leg een stukje aluminium folie boven en onder de boterhammen. Leg de tosti op het aanrecht. Zet het ijzer op het aluminiumfolie en draai de boterham na een paar minuten om en verwarm nog even. En klaar is de tosti.

Droge huid op uw benen.

Wie droge benen heeft, zou een bad kunnen nemen met daarin een extra scheutje olijfolie. Olijfolie trekt in de huid en maakt deze soepeler. Het is na een bad met olijfolie wel zaak om voorzichtig uit bad te stappen. U kunt uw benen ook één tot twee keer per week scrubben met scrub crème en ze vervolgens insmeren met olijfolie.

Azijn tegen roest.

Azijn lost roest op schroeven en metalen voorwerpen op. Laat een voorwerp enkele uren in onverdunde azijn weken voor een optimaal resultaat.

Voorjaarsschoonmaak.

De grote voorjaarsschoonmaak is een oude traditie die er niet voor niets is: pak het hele huis eens grondig aan, begin bovenin en werk naar beneden. Trek er een weekend voor uit en uw huis is niet alleen netjes en schoon, u voelt zich daarna als herboren.

Zuinig met shampoo.

Om te voorkomen dat u shampoo snel opraakt, kunt u een zeep dispenser met shampoo vullen. Pomp één keer om kort haar te wassen en twee keer om lang haar te wassen.

Een lucifer als wc verfrisser.

In plaats van een wc verfrisser kunt u ook een lucifer gebruiken. Als u na elke ‘boodschap’ een lucifer aansteekt, en die weer uitblaast en het verbrande houtje op een schoteltje neerlegt, zult u snel van de vieze luchtjes afzijn.

Een aangebrande pan.

Om een roestvrijstalen pan met aangebrande aardappelen of rijst goed schoon te maken kunt u zo’n pan het beste een nachtje op het gasfornuis te laten staan met een flinke bodem warm water en een vaatwastablet. De volgende dag zal het aanbaksel losgeweekt zijn en is het eenvoudig te verwijderen.

Stickerresten aanpakken.

Sticker resten, van bv prijs etiketten, kunt u verwijderen door ze met een föhn te verwarmen en ze vervolgens op te rollen.

Binnenste buiten.

Mensen met gevoelige voeten, onder wie sporters, reuma patiënten, diabeten of personen met likdoorns op hun tenen, hebben vaak last van de randjes of naadjes van sokken. Als zij hun sokken, of panty’s, binnenstebuiten aandoen, kan het randje of naadje geen pijn of irritatie meer veroorzaken.

Uw boekenkast stylen.

Om uw huiskamer een andere look te geven, kunt u uw boekenkast opnieuw inruimen. Voor een fraai lijnenspel kunt u op de ene plank de boeken van groot naar klein zetten en op de plank erboven van klein naar groot. Of u kunt de boeken op kleur sorteren. Boeken met prachtige covers mogen best gezien worden, dus zet die voor andere boeken rechtop in de kast.

Een strak tafelkleed.

Als er vrienden of familie leden komen eten, is het mooi om de tafelkleden te strijken. Vooral damasten kleden. Die kunt u echter beter pas strijken als u de tafel dekt. Op deze manier voorkomt u valse vouwen. Bovendien ligt het kleed dan heel strak op tafel als uw gasten komen.

Geen witte aanslag meer.

Na het drinken van een glas melk of chocolademelk is et beter om de gebruikte glazen niet met warm water om te spoelen. Daardoor gaan namelijk de eiwitten van de (chocolade) melk stollen, waardoor ze een witte aanslag achterlaten, die er ook in de afwasmachine moeilijk vanaf gaat. Spoel de glazen daarom om met koud water.

Rustig slapen.

Moderne oma’s vinden het fijn om in noodgevallen bereikbaar zijn, maar zij nemen hun mobiele telefoon niet mee de slaapkamer in. Daardoor slapen ze dus beter.

Parfumregels.

Hoewel de etiquette over parfum land en moment gebonden zijn, kunt u zich bij het gebruik van parfum aan een paar stelregels houden; in de ochtend gebruikt u minder parfum dan in de avond en in grote ruimtes meer dan in kleine. De beste tijd om parfum op te spuiten is vlak na het douchen of baden, omdat warm water de poriën opent, waardoor de huid de geur goed opneemt.

Narcissen scheiden.

Narcissen die u bij andere bloemen, zoals tulpen, in een vaas wilt zetten, kunt u na het afsnijden van de steel beter eerst een paar uur apart in water zetten. De steel van de narcissen scheidt dan een soort ‘slijm’ af dat ervoor zorgt dat andere bloemen slap gaan hangen.

Bent u hees of schor?.

Belast uw stem dan het liefst zo min mogelijk. Fluister ook liever niet, want dat verergert de belasting. Het is wel aan te raden om zo veel mogelijk door uw neus te ademen, zo verkleint u de kans op een verergering van een keel infectie.

Zing uzelf gezond.

Zingen maakt een mens vrolijk, doordat er tijdens het zingen een stof in ons lichaam vrijkomt waarvan we een kick krijgen: endorfine. Daarnaast werkt zingen stressverlagend en krijgt u er stevigere buik- en rugspieren van. Reden genoeg om zingend het nieuwe jaar in te gaan.

Een goede pan om te stoven.

Vroeger werden voor stoven of sudderen grote gietijzeren pannen gebruikt. Die zijn nog steeds ideaal, maar een pan met een betere geleiding ( van aluminium, koper of roestvrij staal) is ook geschikt. Als de vlam op het voornuis te groot is, kunt u een sudderplaatje of vlamverdeler gebruiken om gerechten succesvol te laten sudderen of te stoven.

Een kledingruil party.

In deze tijd waarin niet iedereen veel geld heeft voor nieuwe kleding, is het leuk om met vriendinnen een kleding ruilparty te organiseren. Vraag iedereen om enkele kledingstukken mee te nemen die nog mooi zijn, Tijdens een avond met lekkere hapjes, drankjes en leuke muziek, zijn er drie rondes. De eerste ronde is de kijkronde, de tweede ronde bestaat uit het passen van elkaars kledingstukken. In de derde ronde mag iedereen per kledingstuk aangeven of ze het wil hebben. Als er meerdere vrouwen “ja” roepen bij een bepaald kledingstuk, kan het verloot worden.

Verminder kerststress.

Hoe groter de verwachtingen voor de kerstdagen zijn, hoe hoger het stressgevoel dat daarmee gepaard gaat. Wees daarom niet te streng voor uzelf en bedenk dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn om heerlijke, gezellige kerstdagen te hebben. Probeer niet iedereen te plezieren, want dat lukt toch niet, en plan voldoende vrije tijd voor uzelf in.

Avondkledingetiquette.

Bij feesten met een officiëler tintje, zoals een gala, een ceremonie of een zakelijk feest, kunt u te maken krijgen met etiquette regels. Zo dragen vrouwen bij een uitnodiging voor avondkleding een lange of korte avondjurk, zonder horloge, schrijft de etiquette voor. Alsop de uitnodiging RSVP staat, Répondez s’il vous plait, wordt er van u gevraagd of u laat weten of u wel of niet komt.

Ontstoken ogen.

Ontstoken ogen kunnen het best worden schoongemaakt met kamillethee. Haal een watje door afgekoelde kamillethee en maak uw oog daar van buiten naar binnen mee schoon. De kamille zal de pijn en/of irritatie verlichten.

Rookmelder checken.

Check minimaal één keer per jaar of uw rookmelders nog werken door de testknop in te drukken. Doordat de meeste rookmelders een waarschuwingssignaal afgeven als de batterij leeg begint te raken kunt u  de batterijen op tijd vervangen.

Uitgedroogde shag.

Wie nog niet gestopt is met roken en last heeft van het feit dat de shag uitdroogt, kan een stukje aardappelschil in het pakje shag stoppen. Dan droogt de shag niet meer uit.

Strijkijzer schoonmaken.

Wanneer uw strijkijzer aan de onderkant vuil is geworden, kunt u met een warm strijkijzer een paar keer over aluminiumfolie wrijven. U zult zien dat het vuil daardoor verdwijnt.

keukenkastjes.

Het schoonmaken van de bovenkant van de keukenkastjes is geen aangename klus. Daarom is het makkelijker om papier bovenop uw keukenkastjes te leggen. Dat kunt u na verloop van tijd gewoon weggooien en dat hoeft u niet te boenen.

Nee is nee.

Het is simpel en waar: de beste oefening om af te vallen is uw hoofd heel krachtig heen en weer te schudden als iemand u iets lekkers aanbiedt of u voor de tweede keer wil opscheppen bij het avond eten.

Niet te vroeg zouten.

Dao het liefst niet eerder dan een half uur voor het gebruik zout op het vlees dat u wilt bereiden, anders verliest het teveel vocht.

Onrijpe peren.

Peren die nog niet helemaal rijp zijn zullen sneller rijp worden als u ze verpakt in een zak met een rijpe appel.

Verstopte neus.

Bij een verstopte neus is de goedkoopste oplossing om geregeld te neuriën. Door de trilling komt de boel los en kunt u uw neus snuiten. Overdrijf echter niet en blijf niet doorneuriën tot u een bloedneus krijgt.

Kool ophangen.

De beste manier om een kool te bewaren is om deze na het verwijderen van de overtollige bladeren op een droge, vorstvrije plaats op te hangen.

Een groen tuinhek?.

Als uw tuinhek groen is geworden, door algen bijvoorbeeld, kunt u het afnemen met warm water met een klein scheutje bleek. Daar zal het hek enorm van opknappen.

Goede haardblokken.

Als u een open haard heeft, is het heerlijk om al in de herfst op een regenachtige zondagmiddag het haardvuur aan te steken en daar met familie of vrienden gezellig bij te zitten. Wist u dat u kunt testen of de haardblokken die buiten hebben gelegen droog genoeg zijn voor de haard? Dat kunt u horen als u twee blokkentegen elkaar aan slaat.

Veelzijdig thee-ei.

Een thee-ei kunt u ook gebruiken bij het maken van soep door alle kruiden die u wilt gebruiken in het thee-ei in de soep te doen. Na het trekken kunt u het thee-ei eenvoudig uit de soep verwijderen.

Rode peper truc.

Rode pepers kunt u gemakkelijk van het zaad ontdoen door eerst het “kontje” eraf te snijden en vervolgens het pepertje tussen je handpalmen te rollen, zodat de zaadjes er zo uit vallen.

Zwarte was.

Zwarte kleding blijft het mooist als u die alleen met andere zwarte of donkere kleding wast, bij voorkeur binnenste buiten.

Hoogte creëren in herfstig stilleven.

Als de herfst aanbreekt, kunt u uw voortuin of balkon opfleuren met een mooi stilleven van pompoenen en buitenplanten. Met een oud houten stoeltje of krukje kunt u op speelse wijze hoogte creëren.

Hout onderhouden.

Veel houtsoorten hebben andere eigenschappen, maar bij het onderhouden en schoonmaken van dit materiaal kunt u wel dezelfde richtlijnen aanhouden. Is het hout gelakt, dan kunt u het geregeld afstoffen. Vlekken kunt u verwijderen met lauw water, eventueel met een klein beetje afwasmiddel zonder schuurmiddel of ammonia.

Sokjes in hakschoenen.

Panty’s dragen in schoenen met hakken is niet ideaal omdat die meer glijden, waardoor er sneller blaren kunnen ontstaan. Draag daarom liever sokjes is schoenen met hakken.

Kruiden snijden.

Als u verse kruiden in een glas doet en deze met een schaar fijn knipt, heeft u snel gesneden verse kruiden.

Laarzen in de vorm houden.

Hoge laarzen behouden hun vorm als u ze opbergt et in elke laars een goed afgesloten plastic fles.

Antivakantiediptip.

Ook oma’s verlangen in de nazomer vaak terug naar hun vakantie. Om een dipmoment te overwinnen smeren zij zich in met zonnebrand of hun vakantiebodylotion. Onze hersenen herinneren zich geuren beter dan visuele herinneringen en brengen ons door die fijne geur weer in het vakantiegevoel.

Kastanje mee, rugpijn weg.

Volgens oude huismiddelen zou het bij u dragen van een wilde kastanje, bijvoorbeeld in uw broekzak, kunnen voorkomen dat u pijn in uw rug krijgen.

Nylonkous als poetsdoek.

Als u uw schoenen net gepoetst heeft, zullen ze nog meer gaan glanzen ls u ze narijft met een nylonkous.

Mooie boontjes.

Om sperziebonen hun frisse groene kleur te laten behouden, kunt u ze in een pan zonder deksel koken met een paar slablaadjes. Of een lepeltje bakpoeder of bak-soda.

Motten buiten uw kast.

Motten vinden de geur van rood cederhout bijzonder onaangenaam. Als u afvalstukjes van cederhout in uw kleding- of linnenkast legt, zult u de kasten vrij van motten houden.

Vislucht verdrijven.

Na het schoonmaken van vis kunt u de lucht van uw handen laten verdwijnen door de ze in te smeren met citroensap of tomatensap.

Goede gebitsverzorging.

Poets uw tanden tweemaal per dag met een goede fluoride tandpasta, het liefst met een tandeborstel met timer, omdat we vaak korter poetsen dan we denken. Ook flossen of stoken is aan te raden voor een ideale gebitsverzorging en bovendien ter verlaging van de kans op hart- en vaataandoeningen. Want mensen met ontstoken tandvlees hebben daar echt meer kans op.

Artisjokken mooi houden.

Als u artisjokken met de steel in een glas water zet, kunnen deze prima enkele dagen bewaard worden zonder dat ze uitdrogen.

Te heet douchen.

Door te heet en te vaak douchen wordt uw haar vetter en uw huid droger. Dit kunt u dus makkelijk voorkomen door de douche wat minder heet te zetten en door niet elke dag uw haar te  wassen.

Barbecue geur.

Uw buren zullen minder last hebben van uw brandende bbq als u daar uien op legt.

Geen valse schoolstart.

© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug
Navigation Menu

/Oma’s Huishoudtip

Meloen bewaren.

U kunt een meloen het best eerst in plasticfolie wikkelen voordat u hem in de koelkast legt. Een onverpakte meloen kan een onaangename geur verspreiden, die vooral door melkproducten wordt overgenomen.

Een minimetamorfose

Wilt u een andere sfeer in uw huis creëren, maar heeft u daar niet veel geld voor of wilt u er niet te veel aan uitgeven? Probeer dan eens nieuwe kussenhoesjes op uw bank of andere, kleurrijke kaarsen op een tafel. U zult zien dat dit al voor een ander frisser effect zorgt.

Maak een vakantie lijstje

Veel mensen hebben in de vakantieperiode last van stress, omdat de noodzakelijke voor bereidingen hen tot wanhoop drijven. Maak om onnodige stress te vermijden een vakantiepaklijst en beslis ruim van te voren welke spullen u meeneemt op vakantie. Dat zal veel stress schelen.

Wasknijpers wassen.

Wasknijpers die u geregeld buiten gebruikt, kunt u het best af en toe reinigen om vlekken op schone kleding te voorkomen. Als u de wasknijpers even laat weken in een sopje van heet water en allesreiniger of als u ze in de wasmachine in een kussensloop of waszakje wast op 30  graden celsius, zijn ze weer als nieuw.

Zichtbare aderen.

Als u in uw gezicht last heeft van rode adertjes, vermijd dan hete stoombaden of rechtstreeks zonlicht op uw gezichtshuid. Wel aan te raden is het uw gezicht te reinigen door te deppen met koud water en af en toe een kompres van lindebloem of fijngemaakte peterselie op uw gezicht te leggen.

Knoflook bewaren

Knoflook zal niet uitdrogen als u hem gepeld bewaart in een kopje olie. Na het gebruik van de knopflook kunt u lekker ruikende olie gebruiken als dressing of om in te marineren.

Maak bewegen leuk.

Als u meer wilt bewegen, is het belangrijk dat dit leuk wordt en blijft. Probeer daarom een vaste dag en een vast tijdstip te kiezen, zodat bewegen een gewoonte wordt. Begin rustig en put uzelf niet uit; overdaad schaadt. Met iemand anders sporten kan motiveren en is veel gezelliger.

Deuren behandelen

Gelakte of lichte deuren kunt u af en toe op de plaatsen waar ze aangeraakt worden inwrijven met een dun laagje kleurloze boenwas. Zo kunt u vlekken, van bijvoorbeeld vingerafdrukken, eenvoudig verwijderen zonder dat de verf aangetast wordt.

Magneet in de naaimand.

Altijd handig om in of in de buurt van uw naaimand te hebben : een magneet. Als er een naald, een speld of een klein metalen voorwerp op de grond valt, kunt u dat met de magneet snel terugvinden zonder uzelf te verwonden.

Een eigen plekje

Honden hebben in huis hun eigen comfortabele, veilige en vertrouwde plekje nodig om zich fijn te voelen. Vooral voor grotere of oudere honden is het belangrijk dat ze comfortabel liggen en een zachte ondergrond hebben om hun gewrichten te ondersteunen.

Groenten bewaren.

Groenten kunt u het beste bewaren in de groente la van de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Wikkel andijvie en sla in vochtig papier(keukenpapier), zodat ze langer vers blijven. Jonge groenten blijven langer fris in een aardewerken kom waar u een doek omheen wikkelt.

Een tosti (strijk)ijzer

Wie wel van tosti’s houdt maar geen tosti ijzer heeft, kan met behulp van een strijkijzer voorzichtig een tosti maken. Zet het strijkijzer op de heetste stand. Bedek de boterham met de gewenste vulling een leg de tweede boterham erop. Leg een stukje aluminium folie boven en onder de boterhammen. Leg de tosti op het aanrecht. Zet het ijzer op het aluminiumfolie en draai de boterham na een paar minuten om en verwarm nog even. En klaar is de tosti.

Droge huid op uw benen.

Wie droge benen heeft, zou een bad kunnen nemen met daarin een extra scheutje olijfolie. Olijfolie trekt in de huid en maakt deze soepeler. Het is na een bad met olijfolie wel zaak om voorzichtig uit bad te stappen. U kunt uw benen ook één tot twee keer per week scrubben met scrub crème en ze vervolgens insmeren met olijfolie.

Azijn tegen roest.

Azijn lost roest op schroeven en metalen voorwerpen op. Laat een voorwerp enkele uren in onverdunde azijn weken voor een optimaal resultaat.

Voorjaarsschoonmaak.

De grote voorjaarsschoonmaak is een oude traditie die er niet voor niets is: pak het hele huis eens grondig aan, begin bovenin en werk naar beneden. Trek er een weekend voor uit en uw huis is niet alleen netjes en schoon, u voelt zich daarna als herboren.

Zuinig met shampoo.

Om te voorkomen dat u shampoo snel opraakt, kunt u een zeep dispenser met shampoo vullen. Pomp één keer om kort haar te wassen en twee keer om lang haar te wassen.

Een lucifer als wc verfrisser.

In plaats van een wc verfrisser kunt u ook een lucifer gebruiken. Als u na elke ‘boodschap’ een lucifer aansteekt, en die weer uitblaast en het verbrande houtje op een schoteltje neerlegt, zult u snel van de vieze luchtjes afzijn.

Een aangebrande pan.

Om een roestvrijstalen pan met aangebrande aardappelen of rijst goed schoon te maken kunt u zo’n pan het beste een nachtje op het gasfornuis te laten staan met een flinke bodem warm water en een vaatwastablet. De volgende dag zal het aanbaksel losgeweekt zijn en is het eenvoudig te verwijderen.

Stickerresten aanpakken.

Sticker resten, van bv prijs etiketten, kunt u verwijderen door ze met een föhn te verwarmen en ze vervolgens op te rollen.

Binnenste buiten.

Mensen met gevoelige voeten, onder wie sporters, reuma patiënten, diabeten of personen met likdoorns op hun tenen, hebben vaak last van de randjes of naadjes van sokken. Als zij hun sokken, of panty’s, binnenstebuiten aandoen, kan het randje of naadje geen pijn of irritatie meer veroorzaken.

Uw boekenkast stylen.

Om uw huiskamer een andere look te geven, kunt u uw boekenkast opnieuw inruimen. Voor een fraai lijnenspel kunt u op de ene plank de boeken van groot naar klein zetten en op de plank erboven van klein naar groot. Of u kunt de boeken op kleur sorteren. Boeken met prachtige covers mogen best gezien worden, dus zet die voor andere boeken rechtop in de kast.

Een strak tafelkleed.

Als er vrienden of familie leden komen eten, is het mooi om de tafelkleden te strijken. Vooral damasten kleden. Die kunt u echter beter pas strijken als u de tafel dekt. Op deze manier voorkomt u valse vouwen. Bovendien ligt het kleed dan heel strak op tafel als uw gasten komen.

Geen witte aanslag meer.

Na het drinken van een glas melk of chocolademelk is et beter om de gebruikte glazen niet met warm water om te spoelen. Daardoor gaan namelijk de eiwitten van de (chocolade) melk stollen, waardoor ze een witte aanslag achterlaten, die er ook in de afwasmachine moeilijk vanaf gaat. Spoel de glazen daarom om met koud water.

Rustig slapen.

Moderne oma’s vinden het fijn om in noodgevallen bereikbaar zijn, maar zij nemen hun mobiele telefoon niet mee de slaapkamer in. Daardoor slapen ze dus beter.

Parfumregels.

Hoewel de etiquette over parfum land en moment gebonden zijn, kunt u zich bij het gebruik van parfum aan een paar stelregels houden; in de ochtend gebruikt u minder parfum dan in de avond en in grote ruimtes meer dan in kleine. De beste tijd om parfum op te spuiten is vlak na het douchen of baden, omdat warm water de poriën opent, waardoor de huid de geur goed opneemt.

Narcissen scheiden.

Narcissen die u bij andere bloemen, zoals tulpen, in een vaas wilt zetten, kunt u na het afsnijden van de steel beter eerst een paar uur apart in water zetten. De steel van de narcissen scheidt dan een soort ‘slijm’ af dat ervoor zorgt dat andere bloemen slap gaan hangen.

Bent u hees of schor?.

Belast uw stem dan het liefst zo min mogelijk. Fluister ook liever niet, want dat verergert de belasting. Het is wel aan te raden om zo veel mogelijk door uw neus te ademen, zo verkleint u de kans op een verergering van een keel infectie.

Zing uzelf gezond.

Zingen maakt een mens vrolijk, doordat er tijdens het zingen een stof in ons lichaam vrijkomt waarvan we een kick krijgen: endorfine. Daarnaast werkt zingen stressverlagend en krijgt u er stevigere buik- en rugspieren van. Reden genoeg om zingend het nieuwe jaar in te gaan.

Een goede pan om te stoven.

Vroeger werden voor stoven of sudderen grote gietijzeren pannen gebruikt. Die zijn nog steeds ideaal, maar een pan met een betere geleiding ( van aluminium, koper of roestvrij staal) is ook geschikt. Als de vlam op het voornuis te groot is, kunt u een sudderplaatje of vlamverdeler gebruiken om gerechten succesvol te laten sudderen of te stoven.

Een kledingruil party.

In deze tijd waarin niet iedereen veel geld heeft voor nieuwe kleding, is het leuk om met vriendinnen een kleding ruilparty te organiseren. Vraag iedereen om enkele kledingstukken mee te nemen die nog mooi zijn, Tijdens een avond met lekkere hapjes, drankjes en leuke muziek, zijn er drie rondes. De eerste ronde is de kijkronde, de tweede ronde bestaat uit het passen van elkaars kledingstukken. In de derde ronde mag iedereen per kledingstuk aangeven of ze het wil hebben. Als er meerdere vrouwen “ja” roepen bij een bepaald kledingstuk, kan het verloot worden.

Verminder kerststress.

Hoe groter de verwachtingen voor de kerstdagen zijn, hoe hoger het stressgevoel dat daarmee gepaard gaat. Wees daarom niet te streng voor uzelf en bedenk dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn om heerlijke, gezellige kerstdagen te hebben. Probeer niet iedereen te plezieren, want dat lukt toch niet, en plan voldoende vrije tijd voor uzelf in.

Avondkledingetiquette.

Bij feesten met een officiëler tintje, zoals een gala, een ceremonie of een zakelijk feest, kunt u te maken krijgen met etiquette regels. Zo dragen vrouwen bij een uitnodiging voor avondkleding een lange of korte avondjurk, zonder horloge, schrijft de etiquette voor. Alsop de uitnodiging RSVP staat, Répondez s’il vous plait, wordt er van u gevraagd of u laat weten of u wel of niet komt.

Ontstoken ogen.

Ontstoken ogen kunnen het best worden schoongemaakt met kamillethee. Haal een watje door afgekoelde kamillethee en maak uw oog daar van buiten naar binnen mee schoon. De kamille zal de pijn en/of irritatie verlichten.

Rookmelder checken.

Check minimaal één keer per jaar of uw rookmelders nog werken door de testknop in te drukken. Doordat de meeste rookmelders een waarschuwingssignaal afgeven als de batterij leeg begint te raken kunt u  de batterijen op tijd vervangen.

Uitgedroogde shag.

Wie nog niet gestopt is met roken en last heeft van het feit dat de shag uitdroogt, kan een stukje aardappelschil in het pakje shag stoppen. Dan droogt de shag niet meer uit.

Strijkijzer schoonmaken.

Wanneer uw strijkijzer aan de onderkant vuil is geworden, kunt u met een warm strijkijzer een paar keer over aluminiumfolie wrijven. U zult zien dat het vuil daardoor verdwijnt.

keukenkastjes.

Het schoonmaken van de bovenkant van de keukenkastjes is geen aangename klus. Daarom is het makkelijker om papier bovenop uw keukenkastjes te leggen. Dat kunt u na verloop van tijd gewoon weggooien en dat hoeft u niet te boenen.

Nee is nee.

Het is simpel en waar: de beste oefening om af te vallen is uw hoofd heel krachtig heen en weer te schudden als iemand u iets lekkers aanbiedt of u voor de tweede keer wil opscheppen bij het avond eten.

Niet te vroeg zouten.

Dao het liefst niet eerder dan een half uur voor het gebruik zout op het vlees dat u wilt bereiden, anders verliest het teveel vocht.

Onrijpe peren.

Peren die nog niet helemaal rijp zijn zullen sneller rijp worden als u ze verpakt in een zak met een rijpe appel.

Verstopte neus.

Bij een verstopte neus is de goedkoopste oplossing om geregeld te neuriën. Door de trilling komt de boel los en kunt u uw neus snuiten. Overdrijf echter niet en blijf niet doorneuriën tot u een bloedneus krijgt.

Kool ophangen.

De beste manier om een kool te bewaren is om deze na het verwijderen van de overtollige bladeren op een droge, vorstvrije plaats op te hangen.

Een groen tuinhek?.

Als uw tuinhek groen is geworden, door algen bijvoorbeeld, kunt u het afnemen met warm water met een klein scheutje bleek. Daar zal het hek enorm van opknappen.

Goede haardblokken.

Als u een open haard heeft, is het heerlijk om al in de herfst op een regenachtige zondagmiddag het haardvuur aan te steken en daar met familie of vrienden gezellig bij te zitten. Wist u dat u kunt testen of de haardblokken die buiten hebben gelegen droog genoeg zijn voor de haard? Dat kunt u horen als u twee blokkentegen elkaar aan slaat.

Veelzijdig thee-ei.

Een thee-ei kunt u ook gebruiken bij het maken van soep door alle kruiden die u wilt gebruiken in het thee-ei in de soep te doen. Na het trekken kunt u het thee-ei eenvoudig uit de soep verwijderen.

Rode peper truc.

Rode pepers kunt u gemakkelijk van het zaad ontdoen door eerst het “kontje” eraf te snijden en vervolgens het pepertje tussen je handpalmen te rollen, zodat de zaadjes er zo uit vallen.

Zwarte was.

Zwarte kleding blijft het mooist als u die alleen met andere zwarte of donkere kleding wast, bij voorkeur binnenste buiten.

Hoogte creëren in herfstig stilleven.

Als de herfst aanbreekt, kunt u uw voortuin of balkon opfleuren met een mooi stilleven van pompoenen en buitenplanten. Met een oud houten stoeltje of krukje kunt u op speelse wijze hoogte creëren.

Hout onderhouden.

Veel houtsoorten hebben andere eigenschappen, maar bij het onderhouden en schoonmaken van dit materiaal kunt u wel dezelfde richtlijnen aanhouden. Is het hout gelakt, dan kunt u het geregeld afstoffen. Vlekken kunt u verwijderen met lauw water, eventueel met een klein beetje afwasmiddel zonder schuurmiddel of ammonia.

Sokjes in hakschoenen.

Panty’s dragen in schoenen met hakken is niet ideaal omdat die meer glijden, waardoor er sneller blaren kunnen ontstaan. Draag daarom liever sokjes is schoenen met hakken.

Kruiden snijden.

Als u verse kruiden in een glas doet en deze met een schaar fijn knipt, heeft u snel gesneden verse kruiden.

Laarzen in de vorm houden.

Hoge laarzen behouden hun vorm als u ze opbergt et in elke laars een goed afgesloten plastic fles.

Antivakantiediptip.

Ook oma’s verlangen in de nazomer vaak terug naar hun vakantie. Om een dipmoment te overwinnen smeren zij zich in met zonnebrand of hun vakantiebodylotion. Onze hersenen herinneren zich geuren beter dan visuele herinneringen en brengen ons door die fijne geur weer in het vakantiegevoel.

Kastanje mee, rugpijn weg.

Volgens oude huismiddelen zou het bij u dragen van een wilde kastanje, bijvoorbeeld in uw broekzak, kunnen voorkomen dat u pijn in uw rug krijgen.

Nylonkous als poetsdoek.

Als u uw schoenen net gepoetst heeft, zullen ze nog meer gaan glanzen ls u ze narijft met een nylonkous.

Mooie boontjes.

Om sperziebonen hun frisse groene kleur te laten behouden, kunt u ze in een pan zonder deksel koken met een paar slablaadjes. Of een lepeltje bakpoeder of bak-soda.

Motten buiten uw kast.

Motten vinden de geur van rood cederhout bijzonder onaangenaam. Als u afvalstukjes van cederhout in uw kleding- of linnenkast legt, zult u de kasten vrij van motten houden.

Vislucht verdrijven.

Na het schoonmaken van vis kunt u de lucht van uw handen laten verdwijnen door de ze in te smeren met citroensap of tomatensap.

Goede gebitsverzorging.

Poets uw tanden tweemaal per dag met een goede fluoride tandpasta, het liefst met een tandeborstel met timer, omdat we vaak korter poetsen dan we denken. Ook flossen of stoken is aan te raden voor een ideale gebitsverzorging en bovendien ter verlaging van de kans op hart- en vaataandoeningen. Want mensen met ontstoken tandvlees hebben daar echt meer kans op.

Artisjokken mooi houden.

Als u artisjokken met de steel in een glas water zet, kunnen deze prima enkele dagen bewaard worden zonder dat ze uitdrogen.

Te heet douchen.

Door te heet en te vaak douchen wordt uw haar vetter en uw huid droger. Dit kunt u dus makkelijk voorkomen door de douche wat minder heet te zetten en door niet elke dag uw haar te  wassen.

Barbecue geur.

Uw buren zullen minder last hebben van uw brandende bbq als u daar uien op legt.

Geen valse schoolstart.