© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*
Home Zwetsshow Linken Contact Oranje top 30

/Oma’s Huishoudtip

Oma’s pindarotsjes.

Pindarotsjes kunt u makkelijk zelf maken door pure chocola te smelten in een kom die boven een pan met kokend water staat. De kom mag het water niet raken. Meng ongezouten pinda’s door de gesmolten chocolade en vorm met twee lepels rotsjes die u op een vel bakpapier of aluminium folie legt. Afkoelen en klaar.

Groenten bewaren.

Groenten kunt u het bestein de groentelade van de koelkast bewaren, in een plastic zak met gaatjes. Wikkel andijvie en sla in vochtig keukenpapier, zodat ze langer vers blijven. Jonge groenten blijven langer fris in een aardewerken kom waar u een doek omheen wikkelt.

Droge huid op uw benen.

Wie droge benen heeft, zou een bad kunnen nemen met daarin een extra scheutje olijfolie. Olijfolie trekt in de huid en maakt deze soepeler. Het is na een bad met olijfolie wel zaak om voorzichtig uit bad te stappen. U kunt uw benen ook één tot twee keer per week scrubben met scrubcreme en ze vervolgens insmeren met olijfolie.

Uw slaapritme herkennen.

U kunt relatief eenvoudig testen of u een ochtend of avondmens bent door na te gaan welke bedtijden u kiest als u vakantie heeft en niets hoeft. Als u geen wekker zet, ontstaat er een natuurlijk ritme. Zo kunt u zien of u inderdaad een ochtend of een avond mens bent en op tijd of laat naar bed gaat.

Een tosti ijzer.

Wie wel van tosti’s houdt maar geen tosti ijzer heeft, kan met behulp van een strijkijzer voorzichtig een tosti maken. Zet het strijkijzer op de hoogste stand. Bedek een boterham met de gewenste vulling en leg de tweede boterham erop. Leg een stukje aluminium folie boven en onder de boterhammen. Leg de tosti op het aanrecht. Zet het ijzer op de aluminium folie en draai de boterham na een paar minuten om en verwarm nog even.

Azijn tegen roest

Azijn lost roest op schroeven en metalen voorwerpen op. Laat een voorwerp enkele uren in onverdunde azijn weken voor een optimaal resultaat.

Voorjaarsschoonmaak.

De grote voorjaarsschoonmaak is een oude traditie die er niet voor niets is: Pak het hele huis eens aan, begin bovenin en werk naar beneden. Trek er een weekend voor uit en uw huis is niet alleen netjes en schoon, u voelt zich daarna als herboren.

Zuinig met shampoo.

Om te voorkomen dat u shampoo snel opraakt, kunt u een zeepdispenser met shampoo vullen. Pomp één keer om kort haar te wassen en twee keer om lang haar te wassen.

Een lucifer als wc verfrisser.

In plaats van een wc-verfrisser kunt u ook een lucifer gebruiken. Als u na elke boodschap een lucifer aansteekt, die weer uitblaast en het verbrande houtje op een schoteltje neerlegt, zult u snel van die vieze luchtjes afzijn.

Een aangebrande pan.

Om een roestvrij stalen pan met aangebrande aardappelen of rijst goed schoon te maken kunt u zo’n pan het best een nachtje op het fornuis laten staan met een flinke  bodem water en een vaatwastablet. De volgende dag zal het aanbaksel losgeweekt zijn en is het eenvoudig te verwijderen.

Stickerresten aanpakken.

Stickerresten, van bijvoorbeeld prijsetiketten, kunt u verwijderen door ze met een föhn te verwarmen en ze vervolgens op te rollen.

Binnenste buiten

Mensen met gevoelige voeten, onder wie sporters, reumapatiënten, diabeten of personen met likdoorns op hun tenen, hebben vaak last van de randjes of naadjes van sokken. Als zij hun sikken, of panty’s, binnenstebuiten aandoen, kan het randje of naadje geen pijn of irritatie meer veroorzaken.

Een strak tafelkleed.

Als er vrienden of familieleden komen eten, is het mooi om de tafelkleden te strijken. Vooral danasten kleden. Die kunt u echter beter pas strijken als u de tafel dekt. Op deze manier voorkomt u valse vouwen. Bovendien ligt het kleed dan heel strak op tafel als uw gasten komen.

Uw boekenkast stylen

Om uw huiskamer een andere look te geven, kunt u uw boekenkast opnieuw inruimen. Voor een fraai lijnenspel kunt u op de ene plank de boeken van groot naar klein zetten en op de andere plank daarboven van klein naar groot. Of u kunt de boeken op kleur sorteren. Boeken met prachtige covers mogen best gezien worden, dus zet die vóór andere boeken rechtop in de kast.

Geen witte aanslag meer.

Na het drinken van een glas melk of chocolade melk is het beter om de gebruikte glazen niet met warm water om te spoelen. Daardoor gaan de eiwitten van de melk stollen, waardoor ze een witte aanslag achterlaten, die er ook in de afwasmachine moeilijk uitgaat. Spoel de glazen daarom om met koud water.

Rustiger slapen.

Moderne Oma’s vinden het fijn om in noodgevallen bereikbaar te zijn, maar zij nemen hun mobiele telefoon niet mee de slaapkamer in. Daardoor slapen ze beter.

Voorzichtig met uw huid.

In de winter hebben de meeste mensen een drogere huid. Dan kan het geen kwaad om iets minder vaak te douchen, lauw water te gebruiken en uw huid droog te deppen. Het is ook verstandig om in de winter producten voor een gevoelige huid te gebruiken.

Vorst tegen bacteriën.

Zet als het vriest uw schoenen eens een nachtje buiten. De bacteriën in uw schoenen kunnen hier niet tegen en gaan dus dood, waardoor schimmel infecties kunnen verdwijnen.

Een goede pan om te stoven.

Vroeger werden voor stoven of sudderen grote gietijzeren pannen gebruikt. Die zijn nog steeds ideaal, maar een pan met een betere geleiding is ook geschikt. Als de vlam op het fornuis te groot is, kunt u een sudderplaatje of vlamverdeler gebruiken om gerechten succesvol te laten sudderen of stoven.

Koude voeten

Strooi wat chilipoeder in uw sokken voordat u ze aantrekt en uw voeten zullen veel warmer blijven.

Wintertips voor dieren.

Ruim afgestorven planten en bladmateriaal in uw tuin niet op in de winter, wantze bieden veel dieren beschutting. Leg vogelvoer op een voederplank die onbereikbaar is oor natuurlijke vijanden. En voorzie uw tuinvijver van een loopplankje voor egels, die u trouwens bijzonder blij maakt met een blikje katten- of egelvoer ( let wel op: melk is schadelijk voor egels, dat mogen ze absoluut niet hebben)..

Witte boorden.

De boorden van overhemden worden goed schoon als u ze inwrijft met afwasmiddel met citroen voordat u ze in de wasmachine wast.

Wijn bewaren.

De meeste wijnen onder de 10 euro zijn eigenlijk niet bedoeld om lang te bewaren, omdat deze al op dronk zijn. Deze wijnen kunnen daarom et best binnen één of maximaal 2 jaar na aankoop gedronken worden. Mooie bewaarwijnen, meestal rode, zijn praktisch altijd veel duurder.

Transpiratievlekken.

Omdat transpiratievocht heel erg agressief op stof kan inwerken, zeker op zijden kleding, is het verstandig om die snel in lauwwarm, ongezouten aardappelwater te wassen en goed na te spoelen met water met een scheutje citroensap of azijn.

Zoutloos eten.

Een zoutloos dieet is niet altijd even smakelijk. Zeker niet als het gaat om aardappelen. Als u een paar laurierblaadjes met de aardappelen mee ook, zullen ze toch pittig smaken.

Herinneringen ophalen

Wie heeft niet ergens een (schoenen) doos vol foto’s staan? Verras uw familieleden eens met een avondje herinneringen ophalen. Kies met zijn allen tien foto’s en vertel bij elke foto een grappige herinnering. Of kies willekeurig een stuk of tien foto’s ui de dozen en kijk eens wat voor herinneringen er dan bovenkomen.

Heerlijk, een sjaal.

Het dragen van een sjaal kan helaas het krijgen van keelpijn en/of een keelontsteking niet voorkomen, omdat dit meestal wordt veroorzaakt door een virus. Wel geeft een sjaal warmte, waardoor de doorbloeding verbetert, wat weer verlichting geeft. Houd uw keel bij keelpijn dus lekker warm met een sjaal.

Ui op het nacht kastje.

Een oude truc van oma is bij verkoudheid een doorgesneden ui op het nachtkastje te leggen om de luchtwegen open te maken. Als u echter een poes op de slaapkamer heeft, kunt u dit beter niet doen, want veel poezen krijgen hierdoor geïrriteerd neusslijmvlies.

Een voetmassage.

Om uw bloedsomloop te stimuleren kunt u uw voeten masseren door met uw blote voeten over een kokosmat heen en weer te gaan.

Schoenen oppoetsen.

Wie Haast heeften toch graag blinkend schone schoenen wilt, kan snel met een babylotiond oekje over de schoenen wrijven, daar zullen ze enorm van opknappen.

De koelkast opfrissen.

Met een wattenstaafje dat u in de bleek doopt, kunt u prima de rubbers van uw koelkast reinigen.

Artrose

Mensen met artrose kunnen er baat bij hebben om elke morgen op nuchtere maag een witte selderij stengel te eten. Al na enkele dagen zou de gewrichtspijn minder moeten worden.

Kranten die niet afgeven.

Om te voorkomen dat uw krant afgeeft en u door het lezen ervan zwarte inktvlekken op uw handen krijgt, kunt u uw krant – net als in luxueuze hotels – de krant even warm strijken.

Een nieuwe schuimkraag.

Doodgeslagen bier krijgt een nieuwe schuimkraag als u met uw vlakke hand op beheerste wijze boven op het glas slaat of als u er een klein beetje suiker in doet.

Aardappelen zonder zout.

Aardappelen zullen sneller koken als je geen zout aan het kookwater toevoegt, maar dat pas doet als ze koken.

Blaasontsteking

Het drinken van cranberrysap of thee van gedroogde cranberry’s kan blaasontsteking helpen voorkomen en genezen.

Lijst voor kindertekeningen.

Ontvangt u wel eens tekeningen van uw kinderen of kleinkinderen en heeft u daar niet echt een plek voor? Wat dacht u van een lijst aan de muur? Plak in een kamer en op een muur waar u de tekeningen graag wilt zien met afplaktape een vierkant kader op uw muur en schilder dit in een van de muur afwijkende kleur die u mooi vindt. Verwijder de tape als de verf droog is en klaar is uw originele lijst.

Druiven aan de tros

© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug
Navigation Menu

/Oma’s Huishoudtip

Oma’s pindarotsjes.

Pindarotsjes kunt u makkelijk zelf maken door pure chocola te smelten in een kom die boven een pan met kokend water staat. De kom mag het water niet raken. Meng ongezouten pinda’s door de gesmolten chocolade en vorm met twee lepels rotsjes die u op een vel bakpapier of aluminium folie legt. Afkoelen en klaar.

Groenten bewaren.

Groenten kunt u het bestein de groentelade van de koelkast bewaren, in een plastic zak met gaatjes. Wikkel andijvie en sla in vochtig keukenpapier, zodat ze langer vers blijven. Jonge groenten blijven langer fris in een aardewerken kom waar u een doek omheen wikkelt.

Droge huid op uw benen.

Wie droge benen heeft, zou een bad kunnen nemen met daarin een extra scheutje olijfolie. Olijfolie trekt in de huid en maakt deze soepeler. Het is na een bad met olijfolie wel zaak om voorzichtig uit bad te stappen. U kunt uw benen ook één tot twee keer per week scrubben met scrubcreme en ze vervolgens insmeren met olijfolie.

Uw slaapritme herkennen.

U kunt relatief eenvoudig testen of u een ochtend of avondmens bent door na te gaan welke bedtijden u kiest als u vakantie heeft en niets hoeft. Als u geen wekker zet, ontstaat er een natuurlijk ritme. Zo kunt u zien of u inderdaad een ochtend of een avond mens bent en op tijd of laat naar bed gaat.

Een tosti ijzer.

Wie wel van tosti’s houdt maar geen tosti ijzer heeft, kan met behulp van een strijkijzer voorzichtig een tosti maken. Zet het strijkijzer op de hoogste stand. Bedek een boterham met de gewenste vulling en leg de tweede boterham erop. Leg een stukje aluminium folie boven en onder de boterhammen. Leg de tosti op het aanrecht. Zet het ijzer op de aluminium folie en draai de boterham na een paar minuten om en verwarm nog even.

Azijn tegen roest

Azijn lost roest op schroeven en metalen voorwerpen op. Laat een voorwerp enkele uren in onverdunde azijn weken voor een optimaal resultaat.

Voorjaarsschoonmaak.

De grote voorjaarsschoonmaak is een oude traditie die er niet voor niets is: Pak het hele huis eens aan, begin bovenin en werk naar beneden. Trek er een weekend voor uit en uw huis is niet alleen netjes en schoon, u voelt zich daarna als herboren.

Zuinig met shampoo.

Om te voorkomen dat u shampoo snel opraakt, kunt u een zeepdispenser met shampoo vullen. Pomp één keer om kort haar te wassen en twee keer om lang haar te wassen.

Een lucifer als wc verfrisser.

In plaats van een wc-verfrisser kunt u ook een lucifer gebruiken. Als u na elke boodschap een lucifer aansteekt, die weer uitblaast en het verbrande houtje op een schoteltje neerlegt, zult u snel van die vieze luchtjes afzijn.

Een aangebrande pan.

Om een roestvrij stalen pan met aangebrande aardappelen of rijst goed schoon te maken kunt u zo’n pan het best een nachtje op het fornuis laten staan met een flinke  bodem water en een vaatwastablet. De volgende dag zal het aanbaksel losgeweekt zijn en is het eenvoudig te verwijderen.

Stickerresten aanpakken.

Stickerresten, van bijvoorbeeld prijsetiketten, kunt u verwijderen door ze met een föhn te verwarmen en ze vervolgens op te rollen.

Binnenste buiten

Mensen met gevoelige voeten, onder wie sporters, reumapatiënten, diabeten of personen met likdoorns op hun tenen, hebben vaak last van de randjes of naadjes van sokken. Als zij hun sikken, of panty’s, binnenstebuiten aandoen, kan het randje of naadje geen pijn of irritatie meer veroorzaken.

Een strak tafelkleed.

Als er vrienden of familieleden komen eten, is het mooi om de tafelkleden te strijken. Vooral danasten kleden. Die kunt u echter beter pas strijken als u de tafel dekt. Op deze manier voorkomt u valse vouwen. Bovendien ligt het kleed dan heel strak op tafel als uw gasten komen.

Uw boekenkast stylen

Om uw huiskamer een andere look te geven, kunt u uw boekenkast opnieuw inruimen. Voor een fraai lijnenspel kunt u op de ene plank de boeken van groot naar klein zetten en op de andere plank daarboven van klein naar groot. Of u kunt de boeken op kleur sorteren. Boeken met prachtige covers mogen best gezien worden, dus zet die vóór andere boeken rechtop in de kast.

Geen witte aanslag meer.

Na het drinken van een glas melk of chocolade melk is het beter om de gebruikte glazen niet met warm water om te spoelen. Daardoor gaan de eiwitten van de melk stollen, waardoor ze een witte aanslag achterlaten, die er ook in de afwasmachine moeilijk uitgaat. Spoel de glazen daarom om met koud water.

Rustiger slapen.

Moderne Oma’s vinden het fijn om in noodgevallen bereikbaar te zijn, maar zij nemen hun mobiele telefoon niet mee de slaapkamer in. Daardoor slapen ze beter.

Voorzichtig met uw huid.

In de winter hebben de meeste mensen een drogere huid. Dan kan het geen kwaad om iets minder vaak te douchen, lauw water te gebruiken en uw huid droog te deppen. Het is ook verstandig om in de winter producten voor een gevoelige huid te gebruiken.

Vorst tegen bacteriën.

Zet als het vriest uw schoenen eens een nachtje buiten. De bacteriën in uw schoenen kunnen hier niet tegen en gaan dus dood, waardoor schimmel infecties kunnen verdwijnen.

Een goede pan om te stoven.

Vroeger werden voor stoven of sudderen grote gietijzeren pannen gebruikt. Die zijn nog steeds ideaal, maar een pan met een betere geleiding is ook geschikt. Als de vlam op het fornuis te groot is, kunt u een sudderplaatje of vlamverdeler gebruiken om gerechten succesvol te laten sudderen of stoven.

Koude voeten

Strooi wat chilipoeder in uw sokken voordat u ze aantrekt en uw voeten zullen veel warmer blijven.

Wintertips voor dieren.

Ruim afgestorven planten en bladmateriaal in uw tuin niet op in de winter, wantze bieden veel dieren beschutting. Leg vogelvoer op een voederplank die onbereikbaar is oor natuurlijke vijanden. En voorzie uw tuinvijver van een loopplankje voor egels, die u trouwens bijzonder blij maakt met een blikje katten- of egelvoer ( let wel op: melk is schadelijk voor egels, dat mogen ze absoluut niet hebben)..

Witte boorden.

De boorden van overhemden worden goed schoon als u ze inwrijft met afwasmiddel met citroen voordat u ze in de wasmachine wast.

Wijn bewaren.

De meeste wijnen onder de 10 euro zijn eigenlijk niet bedoeld om lang te bewaren, omdat deze al op dronk zijn. Deze wijnen kunnen daarom et best binnen één of maximaal 2 jaar na aankoop gedronken worden. Mooie bewaarwijnen, meestal rode, zijn praktisch altijd veel duurder.

Transpiratievlekken.

Omdat transpiratievocht heel erg agressief op stof kan inwerken, zeker op zijden kleding, is het verstandig om die snel in lauwwarm, ongezouten aardappelwater te wassen en goed na te spoelen met water met een scheutje citroensap of azijn.

Zoutloos eten.

Een zoutloos dieet is niet altijd even smakelijk. Zeker niet als het gaat om aardappelen. Als u een paar laurierblaadjes met de aardappelen mee ook, zullen ze toch pittig smaken.

Herinneringen ophalen

Wie heeft niet ergens een (schoenen) doos vol foto’s staan? Verras uw familieleden eens met een avondje herinneringen ophalen. Kies met zijn allen tien foto’s en vertel bij elke foto een grappige herinnering. Of kies willekeurig een stuk of tien foto’s ui de dozen en kijk eens wat voor herinneringen er dan bovenkomen.

Heerlijk, een sjaal.

Het dragen van een sjaal kan helaas het krijgen van keelpijn en/of een keelontsteking niet voorkomen, omdat dit meestal wordt veroorzaakt door een virus. Wel geeft een sjaal warmte, waardoor de doorbloeding verbetert, wat weer verlichting geeft. Houd uw keel bij keelpijn dus lekker warm met een sjaal.

Ui op het nacht kastje.

Een oude truc van oma is bij verkoudheid een doorgesneden ui op het nachtkastje te leggen om de luchtwegen open te maken. Als u echter een poes op de slaapkamer heeft, kunt u dit beter niet doen, want veel poezen krijgen hierdoor geïrriteerd neusslijmvlies.

Een voetmassage.

Om uw bloedsomloop te stimuleren kunt u uw voeten masseren door met uw blote voeten over een kokosmat heen en weer te gaan.

Schoenen oppoetsen.

Wie Haast heeften toch graag blinkend schone schoenen wilt, kan snel met een babylotiond oekje over de schoenen wrijven, daar zullen ze enorm van opknappen.

De koelkast opfrissen.

Met een wattenstaafje dat u in de bleek doopt, kunt u prima de rubbers van uw koelkast reinigen.

Artrose

Mensen met artrose kunnen er baat bij hebben om elke morgen op nuchtere maag een witte selderij stengel te eten. Al na enkele dagen zou de gewrichtspijn minder moeten worden.

Kranten die niet afgeven.

Om te voorkomen dat uw krant afgeeft en u door het lezen ervan zwarte inktvlekken op uw handen krijgt, kunt u uw krant – net als in luxueuze hotels – de krant even warm strijken.

Een nieuwe schuimkraag.

Doodgeslagen bier krijgt een nieuwe schuimkraag als u met uw vlakke hand op beheerste wijze boven op het glas slaat of als u er een klein beetje suiker in doet.

Aardappelen zonder zout.

Aardappelen zullen sneller koken als je geen zout aan het kookwater toevoegt, maar dat pas doet als ze koken.

Blaasontsteking

Het drinken van cranberrysap of thee van gedroogde cranberry’s kan blaasontsteking helpen voorkomen en genezen.

Lijst voor kindertekeningen.

Ontvangt u wel eens tekeningen van uw kinderen of kleinkinderen en heeft u daar niet echt een plek voor? Wat dacht u van een lijst aan de muur? Plak in een kamer en op een muur waar u de tekeningen graag wilt zien met afplaktape een vierkant kader op uw muur en schilder dit in een van de muur afwijkende kleur die u mooi vindt. Verwijder de tape als de verf droog is en klaar is uw originele lijst.

Druiven aan de tros