Home Zwetsshow Linken Contact
© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*

een opgeruimd leven..................

Herinneringen met je zintuigen?

Welke geur of welk liedje zul je nooit vergeten? Als je eraan denkt komt er waarschijnlijk meteen een heel verhaal aan herinneringen naar boven. Daar heb je geen spullen voor nodig.

Slaap er een nachtje over?

Een probleem dat ’s avonds nog onoverkomelijk lijkt, kan ’s ochtends opeens een eenvoudige oplossing blijken te hebben. Dat komt doordat je onderbewustzijn tijdens je slaap alle informatie voor je ordent. En dan zie je het opeens wél. Dus moet je een moeilijke keuze maken? Slaap er dan een nachtje over..

Je kunt niet alles lezen.

Er is tegenwoordig zoveel informatie dat je nooit alles kunt bijhouden. Daar kun je van in paniek raken. Maar je kunt het ook als een geruststelling zien: je kunt nooit alles bijhouden, en dat betekent dat het ook niet hoeft. Het is toch onbegonnen werk, dus dan kun je je net zo goed ontspannen en lezen wat je leuk vindt.

Een leeg bureau is een leeg hoofd.

Je leest het weleens: als een rommelig bureau gelijkstaat aan een rommelig hoofd, wat betekent een leeg bureau dan? De suggestie is dat je dan een leeg hoofd zou hebben. Een leeg bureau is geen leeg hoofd maar een hoofd met ruimte voor ideeën en voor nieuwe verbanden.

E- mailloze vrijdag.

Vandaag is het e-mailloze vrijdag. Een dag om je bewust te maken van je e-mail gebruik. \zonder wil je niet meer, maar misschien is het wel ontspannen om er wat minder tijd aan te besteden? Kijk voor activiteiten op bv werkdrukverlager.nl/ e-mailloze vrijdag

Urgent of belangrijk

Soms gaat urgent echt voor, bijvoorbeeld als er iemand ziek is. Maar vaak lijken dingen alleen maar urgent, omdat iemand aan je bureau of aan de deur staat. Maar de buurvrouw kan morgen ook wel koffie omen drinken, als jij net midden in je opruimtijd zit. Je kunt haar best vragen om later terug te komen.

Moet je het nu doen?

Vraag je regelmatig af of hetgeen je wilt doen ook echt op dit moment gedaan moet worden. Soms is dat zo, maar lang niet altijd. Plan een gezinsvergadering. Ga een paar keer per jaar met iedereen in huis om de tafel zitten en bespreek de taakverdeling.

Wat is er veranderd?

Is er iemand meer of minder gaan werken? Kunnen de kinderen een extra taak doen? Welke taken zou iedereen op zich willen en kunnen nemen? Situaties veranderen, laat de taakverdeling in huis mee veranderen.

Vier je successen

Je doet vaak meer dan je denkt. Houd daarom bij wat je doet. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ervoor en erna foto’s te maken of met een ‘done’ lijst. Dat is het tegenovergestelde van een to do lijst; dus er staat niet op wat je nog moet doen maar wat je al gedaan hebt.

Check je to-do lijst.

Moet alles wat op je to-do lijst staat ook echt gedaan worden? Staan er acties op die je moet van jezelf, maar als je ze niet doet heeft het geen gevolgen? Schrap dan die acties.

Wensacties op je to-do lijst.

Wat staat er al heel lang op, maar gebeurd nooit? Je zegt tegen jezelf dat je er nooit aan toe komt, maar dat het echt belangrijk voor je is. Soms staan er wens projecten op je to-do lijst. Haal die dingen van de lijst en begin een wenslijst. Dan mag het nog steeds, maar het hoeft niet meer nu.

Moet je het echt zelf doen?

Vaker dan je denkt kunnen andere mensen een actie van je overnemen, al dan niet tegen betaling. Laat je zoon of de buurjongen het gras maaien, laat de boodschappen een keer bezorgen. Je mag het jezelf best wat gemakkelijker maken.

Waar stop je mee?

Navigation Menu
© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug