Home Zwetsshow Linken Contact Oranje top 30
© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*

een opgeruimd leven..................

Kijk omhoog.

Als je extra bergruimte nodig hebt, vergeet dan niet om de hoogte te benutten; boven op de kasten is er vaak loze ruimte. Het is niet de gemakkelijkste te bereiken ruimte, dus berg er geen spullen op die je vaak nodig hebt. Maar je kunt er bijvoorbeeld in de zomer prima je winterdekbed neerleggen.

Maak een lijst met domme klusjes?

Strijken, een stapel op volgorde leggen, je archief bijwerken, je hoeft er niet heel hard bij na te denken. Doe dit soort klussen dan ook op momenten dat je minder energie hebt, maar nog wel bezig bent. Zo doe je toch nog iets nuttigs en hoef je je niet erg in te spannen.

Een 10 minuten klus.

Heb je nog oude studie spullen? Doe aantekeningen en college dictaten de deur uit.

Gebruik de binnenkant van je kastdeuren.

Vroeger hing er bij ons een filterzakjes houder aan de binnekant van de deur van het keukenkastje. Zo kun je meer spullen handig opbergen aan de binnenkant van een deur. Denk aan schoenen, riemen, tassen of ochhtendjassen.

Tien minuten klus: snel ruimte in de keuken.

Heb je een keukenapparaat dat je nooit meer gebruikt? Of een bakvorm of een pan? Doe ze weg en maak zo snel ruimte.

Tien minuten klus

Verzamel oude aankoopbonnen en doe bonnen weg die oud zijn, van spullen waarvan de garantie is verlopen, en bonnen waarvan je niet meer weet waarvan ze zijn.

Iedereen heeft recht op een rommella.

Je kunt alles nog zo ordenen, er zijn altijd spullen die nergens bij passen. Een categorie van één is geen categorie – maak daarom plek voor overige objecten en stop die spullen in een rommella.

Een tien minuten klus: computer opruimen

Verwijder tien oude documenten van je computer die je toch niet of nooit meer zult gebruiken.

Koop een extra schaar?

Het werkt het beste als je spullen opbergt waar je ze gebruikt. Maar sommige dingen gebruik je op meerdere plekken. Waar moet je die dan laten? In zo’n geval kan het handig zijn om meerdere exemplaren te hebben. Scharen bijvoorbeeld. Ook kan het handig zijn om schoonmaak middelen neer te zetten op elke verdieping van je huis.

Een 10 minuten klus.

Heb je nog video banden? Doe er vijf weg die geen uniek materiaal bevatten. Heb je geen videobanden meer? Laat dan vijf dvd’s los die je nooit meer kijkt.

Nooit meer je sleutels kwijt.

Ben je vaak je sleutels of je telefoon kwijt? Zorg dat je ze kwijt kunt op een plek meteen naast de deur. Zo kun je ze gedachteloos neergooien zodra je binnenkomt. En omdat je dat altijd op dezelfde plek doet, kun je ze altijd weer vinden.

Tien minuten klus: gebruiksaanwijzingen.

Verzamel je gebruiksaanwijzingen op één plek en doe alle gebruiksaanwijzingen weg van apparaten die je niet meer hebt. Doe ook alle boekjes weg waar geen Nederlands instaat. Ben je lekker in een loslaatstemming, bewaar dan alleen informatie over wat je gebruikt (bv de oven of de wasmachine). Doe de rest weg: als je iets nodig hebt, vind je het toch sneller op internet.

Je huis is je basis.

Je kunt de wereld niet sturen, daar gebeurd de hele tijd van alles. Maar in je huis ben je zelf de baas. Daarom is het prettig als dat een stabiele uitvalbasis is, waar je je prettig voelt en je kunt ontspannen. Dat is de reden om je huis opgeruimd te houden.

Maak ruimte

Navigation Menu
© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug