Home Zwetsshow Linken Contact
© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*

een opgeruimd leven..................

Iedereen heeft recht op een rommella.

Je kunt alles nog zo ordenen, er zijn altijd spullen die nergens bij passen. Een categorie van één is geen categorie – maak daarom plek voor overige objecten en stop die spullen in een rommella.

Een tien minuten klus: computer opruimen

Verwijder tien oude documenten van je computer die je toch niet of nooit meer zult gebruiken.

Koop een extra schaar?

Het werkt het beste als je spullen opbergt waar je ze gebruikt. Maar sommige dingen gebruik je op meerdere plekken. Waar moet je die dan laten? In zo’n geval kan het handig zijn om meerdere exemplaren te hebben. Scharen bijvoorbeeld. Ook kan het handig zijn om schoonmaak middelen neer te zetten op elke verdieping van je huis.

Een 10 minuten klus.

Heb je nog video banden? Doe er vijf weg die geen uniek materiaal bevatten. Heb je geen videobanden meer? Laat dan vijf dvd’s los die je nooit meer kijkt.

Nooit meer je sleutels kwijt.

Ben je vaak je sleutels of je telefoon kwijt? Zorg dat je ze kwijt kunt op een plek meteen naast de deur. Zo kun je ze gedachteloos neergooien zodra je binnenkomt. En omdat je dat altijd op dezelfde plek doet, kun je ze altijd weer vinden.

Tien minuten klus: gebruiksaanwijzingen.

Verzamel je gebruiksaanwijzingen op één plek en doe alle gebruiksaanwijzingen weg van apparaten die je niet meer hebt. Doe ook alle boekjes weg waar geen Nederlands instaat. Ben je lekker in een loslaatstemming, bewaar dan alleen informatie over wat je gebruikt (bv de oven of de wasmachine). Doe de rest weg: als je iets nodig hebt, vind je het toch sneller op internet.

Je huis is je basis.

Je kunt de wereld niet sturen, daar gebeurd de hele tijd van alles. Maar in je huis ben je zelf de baas. Daarom is het prettig als dat een stabiele uitvalbasis is, waar je je prettig voelt en je kunt ontspannen. Dat is de reden om je huis opgeruimd te houden.

Maak ruimte

Nu je weet waar je meer van wilt, is het fijn als je daar ook tijd voor hebt. Hoe kun je ruimte maken om die dingen te doen waar je energie van krijgt? Kun je ergens mee stoppen os iets minder gaan doen? Zo zorg je voor een evenwichtig nieuw jaar.

Herinneringen met je zintuigen?

Welke geur of welk liedje zul je nooit vergeten? Als je eraan denkt komt er waarschijnlijk meteen een heel verhaal aan herinneringen naar boven. Daar heb je geen spullen voor nodig.

Slaap er een nachtje over?

Een probleem dat ’s avonds nog onoverkomelijk lijkt, kan ’s ochtends opeens een eenvoudige oplossing blijken te hebben. Dat komt doordat je onderbewustzijn tijdens je slaap alle informatie voor je ordent. En dan zie je het opeens wél. Dus moet je een moeilijke keuze maken? Slaap er dan een nachtje over..

Je kunt niet alles lezen.

Er is tegenwoordig zoveel informatie dat je nooit alles kunt bijhouden. Daar kun je van in paniek raken. Maar je kunt het ook als een geruststelling zien: je kunt nooit alles bijhouden, en dat betekent dat het ook niet hoeft. Het is toch onbegonnen werk, dus dan kun je je net zo goed ontspannen en lezen wat je leuk vindt.

Een leeg bureau is een leeg hoofd.

Je leest het weleens: als een rommelig bureau gelijkstaat aan een rommelig hoofd, wat betekent een leeg bureau dan? De suggestie is dat je dan een leeg hoofd zou hebben. Een leeg bureau is geen leeg hoofd maar een hoofd met ruimte voor ideeën en voor nieuwe verbanden.

E- mailloze vrijdag.

Vandaag is het e-mailloze vrijdag. Een dag om je bewust te maken van je e-mail gebruik. \zonder wil je niet meer, maar misschien is het wel ontspannen om er wat minder tijd aan te besteden? Kijk voor activiteiten op bv werkdrukverlager.nl/ e-mailloze vrijdag

Urgent of belangrijk

Soms gaat urgent echt voor, bijvoorbeeld als er iemand ziek is. Maar vaak lijken dingen alleen maar urgent, omdat iemand aan je bureau of aan de deur staat. Maar de buurvrouw kan morgen ook wel koffie omen drinken, als jij net midden in je opruimtijd zit. Je kunt haar best vragen om later terug te komen.

Moet je het nu doen?

Navigation Menu
© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug