Home Zwetsshow Linken Contact
© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*

een opgeruimd leven..................

Waar stop je mee?

De snelste manier om meer tijd te krijgen, is ergens mee stoppen. Gewoon niet meer doen. Dat is ook loslaten:loslaten dat je dat allemaal moet doen. Hoeft niet. Stoppen mag.

Maak een not to do lijst.

Er is veel te doen, maar gelukkig hoef je ook heel veel niet: je hoeft niet alle films en tv programma’s te zien, je heoft niet alle bladen en boeken te lezen. Het kan heel lekker zijn om daar een denkbeeldige lijst van te maken. Komt er iets voorbij wat je totaal niet aanspreekt? Dan kan dat op je not do to jst. Die is altijd nog langer dan je to do lijst.

Maak een ‘done’ lijst.

Je bent eerder geneigd te kijken naar wat je nog moet doen (to do dus) dan naar wat je al hebt gedaan (done dus). Dat laatste vergeet je dan ook vaak. Maak daarom een lijst, die je kunt bekijken op de momenten dat je het gevoel hebt dat je niet opschiet. Wedden dat er meer op staat dan je denkt.

Maak tijd om op te ruimen

Vind je dat je geen tijd hebt? Maak dan tijd door de televisie een kwartier later aan te zetten of door eerst te gaan opruimen voor je je twitter of facebook gaat bekijken.

De optimale hoeveelheid spullen voor je hobby.

Elke hobby kent een optimale hoeveelheid spullen. Heb je mionder, dan heb je niet genoeg keuze; heb je meer, dan is het onoverzichtelijk. \kiezen wordt lastig en je hebt niet genoeg werkruimte. Tijd om ruimte te maken dus.

Boeken en films bewaar je gemakkelijk online

Kom je een boek tegen dat je ooit wilt lezen of een oudere of nieuwe film die je nog eens wilt zien, dan hoef je het artikelniet uit te knippen. Het is veel eenvoudiger om een online verlanglijstje te maken bij een webshop. Je gebruikt geen papier, en je raakt je lijstje niet kwijt.

Regels voor je hobby spullen.

Heb je veel hobby’s of spullen voor je hobby’s? Stel een begrenzing in: alles moet in één bepaalde kast passen. Heb je de luxe van een hobby kamer? Dan moet alles in de kamer passen en moet er tegelijk voldoende werkruimte zijn. Zo houd je je hobby spullen in toom.

Een aparte lijst voor later.

Dingen die je ooit nog wilt doen, wil je onthouden maar niet op je to-do lijst zetten. Maak een aparte plek voor acties voor later: cursussen die je wilt volgen, films die je wilt zien, restaurants die je wilt bezoeken. Een lijst met leuke dingen, waaruit je kunt kiezen als je zin hebt om zoiets te doen.

Stel een regel in.

Een regel is iets wat je eenmaal hebt besloten. Daarna doe je het gewoon. Bijvoorbeeld; oude kranten na een week wegdoen, alleen kopen wat er op je boodschappen lijssie staat, post meteen openmaken en reclame wegdoen.

Kijk twee weken vooruit.

Als je je week plant, kijk dan ook een week verder. Wat staat daar en wat kun je (of moet je ) nu al voorbereiden? Het scheelt enorm veel gehaast als je die vergadering van maandag al hebt voorbereid of als je alvast hebt nagedacht over dat verjaardagsfeestje of die belangrijke presentatie.

Wees aardig voor jezelf.

Navigation Menu
© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug