ADRES
Adresregel 1
Stad /CityCounty/State
CONTACT
e: yourname@yourdomain
f: 01234 000001
Elzasser zuurkool
ELZASSER ZUURKOOL
Voor 4 a 5 personen:
1 kilo zuurkool uit het vat
1 kilo aardappels
50 gram ganzenvet of boter
50 gram ontbijtspekblokjes
1 grote ui
2 tenen knoflook
300 ml riesling
2 el jeneverbessen
Kwart el grof gemalen peper
2 blaadjes laurier
150 gram zuurkoolspek, in plakken
1 verse rookworst van ca 400 gram
4 plakken casselerrib
1 el olie
4 verse worstjes of saucijzen
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
Spoel de zuurkool in een vergiet kort met koud water. Snipper ui en hak knoflook.
Smelt in een grote pan 50 gram boter, voeg spekblokjes toe en bak ze ca 5 min.
Voeg uisnippers toe en bak glazig. Voeg knoflook, wijn en evenveel water,
laurierblad, gekneusde jenever-bessen en peper toe en leg de zuurkool erop. Leg
zuurkoolspek en casselerrib erop. Laat, met het deksel schuin erop, minstens 45
min zachtjes stoven. Schil aardappels, snij in kwarten en kook in 20 min gaar. Laat
de rookworst in een pan met water gaar worden. Bak in een koekenpan met l el olie
en 50 gram boter in ca 15 min de saucijsjes. Houd warm op een bord onder
aluminiumfolie. Voeg aan het braadvocht tijm, rozemarijn en een scheutje water toe
en warm de jus even goed door. Schik zuurkool op een platte schaal, leg het vlees
en de worst erop en de aardappelpartjes eromheen. Begiet met jus en zet stomend
heet op tafel. Een pot mosterd mag niet ontbreken.